09-06-07

 Zodiac

zodiacposter

There's more than one way to lose your life to a killer

 

Korte inhoud: Zodiac is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van één van de meest intrigerende onopgeloste moordzaken uit de Amerikaanse geschiedenis. Eind jaren ’60 – begin jaren ‘70 teisterde een seriemoordenaar de politie van San Francisco met zijn brieven en cryptische boodschappen. De man beweerde dat hij liefst 37 mensen vermoordde en gaf zich de bijnaam Zodiac. De film volgt de detectives Dave Toschi en William Armstrong en de journalisten Robert Graysmith en Paul Avery die op zoek gaan naar de moordenaar. De zaak wordt een groeiende obsessie voor enkele van hen en hun carrières worden gemaakt én gebroken door de eindeloze reeks aanwijzigingen van de moordenaar.

 

Recensie: Amper vijf films heeft David Fincher gemaakt, maar daar zitten wel twee absolute klassiekers (Fight Club en Se7en) bij en twee heel goede thrillers (Panic Room en The Game). Wanneer Fincher dus met zijn zesde film, Zodiac, op de proppen komt, is dat iets om je voor naar de dichtstbijzijnde bioscoopzaal te reppen. Aldus geschiedde deze namiddag.

 

Hoewel Zodiac ook over een seriemoordenaar gaat, is het een heel andere film geworden dan Se7en. Lag in de thriller uit 1995 de nadruk meer op de seriemoordenaar en zijn wansmakelijke moorden gebaseerd op de zeven hoofdzonden, dan ligt in Zodiac de focus meer op de rechercheurs en journalisten die betrokken zijn bij de zoektocht naar de Zodiac killer.

 

zodiac3

Daardoor is Zodiac meer een karakterstudie van cartoonist Robert Graysmith, journalist Paul Avery en inspecteur Dave Toschi. Jake Gyllenhaal speelt cartoonist Robert Graysmith, de man die het boek ‘Zodiac Unmasked’ schreef waarop het scenario van James Vanderbilt (Basic, Darkness Falls) is gebaseerd. Voor zijn rol in Brokeback Mountain werd Gyllenhaal vorig jaar genomineerd voor een Oscar en in Zodiac bewijst hij dat dit geen toevalstreffer was. De 27-jarige acteur weet perfect de overgang van de onervaren cartoonist naar de man die zo geobsedeerd is door de Zodiac-moorden dat zijn vrouw er van door gaat met zijn kinderen, te spelen.

 

De journalist Paul Avery wordt gespeeld door de ook al uitstekende Robert Downey Jr. Avery is heel prominent aan het begin van de film, maar zijn personage gaat met het verstrijken der jaren ten onder aan drank- en drugsgebruik. Een kolfje naar de hand van Downey Jr. die in de loop van zijn carrière helaas meer in het nieuws is geweest door escapades dan door zijn acteerprestaties. Maar het blijft natuurlijk een uitstekende acteur die in Zodiac doet denken aan de jonge Al Pacino. Het is jammer dat het personage van Downey Jr. in het tweede deel van de film naar de achtergrond verdwijnt.

 

zodiac4

Mark Ruffalo ten slotte speelt de rechercheur Dave Toschi die net als Robert Graysmith geen rust kan vinden tot hij de identiteit van de Zodiac moordenaar kent. Ruffalo is een acteur die tot nu vooral te zien was in bijrollen (Collateral, 13 Going on 30, In the Cut, Eternal Sunshine of the Spotless Mind), maar in Zodiac bewijst Ruffalo dat hij ook een hoofdrol aankan. Verder zien we in de cast ook nog Anthony Edwards (“E.R.”), Brian Cox (“Deadwood”), Elias Koteas (The Thin Red Line), Dermot Mulroney (My Best Friend’s Wedding), Philip Baker Hall (The Insider) en Chloë Sevigny (Boys Don’t Cry).

 

Zoals gezegd primeren bij Zodiac in de eerste plaats de personages en hun innerlijke demonen en niet de moordenaar zelf. Wie houdt van snelle actie, spetterende achtervolgingen, gruwelijk in beeld gebrachte moorden en een razend spannend verhaal, is bij deze Zodiac aan het verkeerde adres. Wat je wel krijgt, zijn lange conversaties, diep uitgewerkte personages, goede acteurs en een uitstekende regie. Want dat laatste blijft natuurlijk één van de handelsmerken van David Fincher. Zo is het bv. knap hoe de regisseur het verstrijken van de tijd aangeeft door de constructie van een wolkenkrabber.

 

zodiac10

Enkele nadelen aan de film zijn de te grote tijdspanne waarin de film zich afspeelt zodat er constant sprongen in de tijd werden gemaakt en er dus aanhoudend dingen als “9 months later” en “7,5 years later” op het scherm verschenen. Uiteindelijk schept dat alleen verwarring en weet je niet meer in welk decennium je je nu bevindt. Bovendien wordt Jake Gyllenhaal op twintig jaar tijd schijnbaar niet ouder. Zo’n vent wil ik ook wel. Met zijn 160 minuten is Zodiac ook aan de lange kant maar ondanks zijn gebrek aan actie, verveelt de film nooit. Toch verliet de helft van het publiek de zaal voortijdig (we waren ook maar met 15 personen, maar goed).

 

Conclusie: Weinig actie, maar fans van David Fincher en goede thrillers zullen niet ontgoocheld worden. Zodiac is geen doorsnee thriller maar wel een boeiende karakterstudie.

 

Titel: Zodiac

Jaar: 2007

Genre: thriller, drama

Regie: David Fincher

Cast: Jake Gyllenhaal (Robert Graysmith), Mark Ruffalo (Dave Toschi), Robert Downey Jr. (Paul Avery), Anthony Edwards (William Armstrong), Brian Cox (Melvin Belli), Elias Koteas (Jack Mulanax), Chloë Sevigny (Melanie)

Quotering: imdb: 81

Mijn quotering: * * * *

Imdb: http://www.imdb.com/title/tt0443706/

Offciële website: http://www.zodiacmovie.com/

Quotes:

Captain Marty Lee: You got any hard suspects?
Dave Toschi: Uh, about 90 an hour. I'm up to about 500.

 

*Archief:

Zodiac: trailer (17/11/2006)

Nieuwe seriemoordenaar voor David Fincher (12/01/2006)

Casting Zodiac (19/04/2005)

Zodiac voor David Fincher? (20/01/2005)

De commentaren zijn gesloten.