27-05-07

Pirates of the Caribbean: At World's End

pirates3poster

At the End of the World, the Adventure Begins

 

Korte inhoud: Elizabeth Swann, Will Turner en kapitein Barbasso slaan de handen in elkaar om kapitein Jack Sparrow te redden uit een soort parallelle dimensie waarin hij zich bevindt na deel 2 Dead Man’s Chest. Nadat Jack weer bij de levenden hoort, nemen ze het samen op tegen Davy Jones en Lord Beckett die het hart van Jones in zijn bezit heeft en dus de controle heeft over zijn schip The Flying Dutchman en zijn bemanning. Beckett en Jones vormen een alliantie om over de zee te heersen en de laatste piraten voorgoed uit te roeien. Om Jones en Beckett te stoppen, reizen Elizabeth, Will en Barbossa naar Singapore waar ze de hulp inroepen van de Aziatische piraat Sao Feng. Ondertussen wordt ook de geheime raad van de negen machtigste piratenleiders samengeroepen waar zal worden beslist welke actie de piraten zullen ondernemen om hun geliefde zeeën veilig te stellen.

 

Recensie: Dead Man's Chest was vorig jaar duidelijk een overgangsfilm tussen The Curse of the Black Pearl en deze At World's End. De film eindigde met een kanjer van een cliffhanger en heel veel onbeantwoorde vragen. In deel drie zouden al deze kwesties opgelost worden. De grootste vraag was natuurlijk hoe de scenaristen Jack Sparrow op een geloofwaardige manier weer uit het dodenrijk lieten opstaan. En dat is vrij aardig gelukt, Jack blijkt zich in een soort alternatieve wereld tussen de wereld der levenden en het dodenrijk te bevinden. Niet levend, maar ook niet dood, zodat een terugkeer naar de ‘echte’ wereld erin zit.

 

Pirates-1

Hoewel hij ontegensprekelijk de hoofdfiguur is van de hele Pirates of the Caribbean franchise, wordt Jack Sparrow in deel 3 pas geïntroduceerd na een half uur. Daarvoor komt het gewicht van de film te liggen op de schouders van kapitein Barbossa, Will Turner en Elizabeth Swann. Vooral Keira Knightley krijgt als Elizabeth Swann een aanzienlijk grotere rol dan in de eerste twee delen. Het personage van Swann maakt dan ook de grootste evolutie door in de hele trilogie, van rijkeluisdochter naar koningin van de hele piratenwereld. Maar Knightley speelt het allemaal even geloofwaardig en daarvoor kon ze putten uit eigen ervaring, want bij het filmen van The Curse of the Black Pearl was Knightley een nobele onbekende terwijl ze momenteel één van de hipste actrices is (én reeds mocht proeven van een Oscarnominatie).

 

Maar vanaf dat Johnny Depp als Jack Sparrow in beeld verschijnt, wordt alle aandacht naar hem toegezogen. De rol van Sparrow is Depp duidelijk op het lijf gegoten en de acteur beleeft overduidelijk enorm veel lol aan deze rol. Zo veel, dat hij een vierde Piratesfilm niet bij voorbaat uitsluit. Ook Orlando Bloom en Geoffrey Rush krijgen meer screentime en de cameo van Keith Richards als pa Sparrow werkt perfect. Richards moet eigenlijk niet meer doen dan op een gitaar tokkelen, maar je gelooft echt dat hij de vader van Jack is.

 

pirates4

De komische interventies komen opnieuw van het duo Pintel en Ragetti, de twee atypische piraten die liever veilig uit de actie blijven. Ook het aapje van Barbossa moet voor enkele lachbuien zorgen en slaagt daar wel in. Maar bovenal blijft Jack Sparrow met zijn verwijfde loopje, halfdronken roes en gevatte oneliners en last-minute beslissingen, de komische ster van de trilogie. De grappen in Pirates 3 zijn niet nieuw, maar ze werken nog steeds.

 

Net als in Dead Man’s Chest is het scenario af en toe een beetje rommelig en moeilijk om volgen. De verschillende personages varen aanhoudend een andere koers en verraden elkaar haast continu. Daardoor is het soms moeilijk te volgen wie nu eigenlijk aan welke kant staat, maar uiteindelijk komt alles weer op zijn pootjes terecht. Maar dat het filmen van At World’s End begon zonder dat het definitieve script klaar was, is dus helaas te merken.

 

Met 170 minuten is At World’s End een lange zit, maar vervelen doe je je nooit. De special effects zijn, net als in de vorige films, weer uitmuntend en het wordt steeds moeilijker om het onderscheid te maken tussen de ‘echte’ beelden en de computergegenereerde effecten. Hoogtepunt van alle visueel geweld is de strijd tussen The Black Pearl en The Flying Dutchman die elkaar midden op zee in een gigantische draaikolk bekampen.

 

p17

Met deze Pirates of the Caribbean: At World’s End is het niet zozeer de vraag of dit een goede film is, maar of hij de meest winstgevende film uit de filmgeschiedenis zal worden. Het antwoord zou wel eens ja kunnen zijn (op beide vragen) want met 143 miljoen dollar heeft At Worl’s End alvast een fameuze start genomen aan de box office. Maar om Titanic te kloppen, moet er toch nog een miljardje bij.

 

Blijf overigens zitten tot na de (lange) eindcredits want nadien volgt er nog een scène met Elizabeth Swann en Will Turner.

 

Conclusie: Wie The Curse of the Black Pearl en Dead Man’s Chest kon smaken, zal ook genieten van deze At World’s End, die meer is van hetzelfde. Maar dat hoeft niet altijd een negatieve zaak te zijn.

 

Titel: Pirates of the Caribbean: At World’s End

Jaar: 2007

Genre: actie, avontuur, fantasie

Regie: Gore Verbinski

Cast: Johnny Depp (Jack Sparrow), Keira Knightley (Elizabeth Swann), Orlando Bloom (Will Turner), Geoffrey Rush (Barbossa), Bill Nighty (Davy Jones) Naomie Harris (Tia Dalma), Jack Davenport (Norrington), Tom Hollander (Lord Beckett)

Quotering imdb: 78

Mijn quotering: * * * 1/2

Imdb: http://www.imdb.com/title/tt0449088/

Officiële website: http://disney.go.com/disneypictures/pirates/atworldsend/n...

Quotes:

Jack Sparrow: Did no one come to save me just because they missed me?

 

Elizabeth Swann: It would never have worked out between us.
Jack Sparrow: Keep telling yourself that, darling.

 

Jack Sparrow: We'll have to fight... to run away!

 

Andere reviews van PotC3:

Tagoean  

 

*Pirates archief:

Raakt Pirates 3 wel op tijd klaar? (10/05/2007)

De meest succesvolle trailer (2/04/2007)

Trailer Pirates 3 (20/03/2007)

Nieuwe beelden Pirates 3 (30/01/07)

Jack Sparrow lokt volk naar de bioscoop (24/12/2006)

Eerste beelden PotC 3 (6/12/2006)

Vierde Pirates film? (13/10/2006)

Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest: Review

Pirates 2 opent met record (9/07/2006)

Keith Richards is pa Sparrow (30/06/2006)

Commentaren

idee'tje Als jij een film bespreekt, en ik bespreek die ook. Misschien (is maar een idee'tje) kunnen we die besprekingen dan aan elkaar linken? Dmv een linkje onderaan de bespreking of zo?
ik doe dit alvast nu even met Pirates.
Je vind die hier..: http://www.tagoean.be/wordpress/?p=399

Laat je anders iets weten of je het wat vind?

mvg

Stijn

Gepost door: tagoean | 31-05-07

wouw de mooie film dit was het weer en nu maar wachten tot de volgende(L)

Gepost door: rooos | 05-06-07

De commentaren zijn gesloten.