15-05-07

Peter Jackson en Steven Spielberg verfilmen Kuifje

tintin1

Precies één week nadat Steven Spielberg met zijn DreamWorks de rechten van The Lovely Bones van Peter Jackson had gekocht, maken de twee topregisseurs reeds hun volgende samenwerking bekend. En dat belooft vuurwerk want Peter Jackson en Steven Spielberg zullen elk één film rond de Belgische stripheld Kuifje regisseren! En dat is natuurlijk fantastisch nieuws.

Momenteel zijn er al drie films over Kuifje gepland, wie de derde regisseur wordt, is nog niet bekend. Jackson en Spielberg hebben drie verhalen uit het Kuifje-oeuvre van Hergé geselecteerd, welke dat zijn is nog niet vrijgegeven, maar iemand die Hergé vertegenwoordigd zei op het radionieuws dat vooral de dubbelalbums veel kans maken. Daarbij zijn ook de albums ‘Raket op de Maan’ en ‘Mannen op de Maan’.

Een film over Kuifje is al langer een passie van Steven Spielberg, samen met producente Kathleen Kennedy heeft hij al meer dan 25 jaar de filmrechten op de strip. Sinds enkele maanden is het project echter in een stroomversnelling geraakt toen Spielberg, Jackson en DreamWorks stilletjes begonnen te brainstormen.

Peter Jackson zal ook zijn bedrijf WETA Digital — de maatschappij verantwoordelijk voor de special effects achter o.a. The Lord of the Rings en King Kong — in het project betrekken. WETA en Jackson hebben al een testversie van 20 minuten gemaakt om te bekijken hoe de personages van Georges Remi (Hergé) het best tot leven zullen komen.

mannen op de maan

En dat zal alvast gebeuren met de 3D capture technologie zoals die gebruikt is in The Polar Express en het nog uit te komen Beowulf. "Herge's characters have been reborn as living beings, expressing emotion and a soul which goes far beyond anything we've seen to date with computer animated characters," aldus Spielberg. "We want Tintin's adventures to have the reality of a live-action film, and yet Peter and I felt that shooting them in a traditional live-action format would simply not honor the distinctive look of the characters and world that Herge created."

Peter Jackson van zijn kant zegt dat WETA trouw zal blijven aan Hergé’s oorspronkelijke tekeningen en dat de figuren zeker niet cartoonesk zullen zijn. "Instead," aldus Jackson, "we're making them look photorealistic; the fibers of their clothing, the pores of their skin and each individual hair. They look exactly like real people — but real Herge people!"

De eerste film over Kuifje zou al in 2009 in de zalen kunnen verschijnen. Steven Spielberg kan aan Kuifje beginnen wanneer Indiana Jones IV achter de rug is, terwijl Jackson nog The Lovely Bones en eventueel de fantasy Temeraire op de planning heeft staan.

Van de avonturen van reporter Kuifje, zijn trouwe viervoeter Bobby en personages als kapitein Haddock, professor Zonnebloem, Bianca Castafiore en Jansen en Janssen zijn 23 albums verschenen tussen 1929 en 1976. Er zijn meer dan 200 miljoen exemplaren van verkocht en trekt elk jaar meer dan 2 miljoen nieuwe (!) lezers aan. Dit jaar is het overigens 100 jaar geleden dat Hergé werd geboren.

Met het nieuws dat twee van de meest begaafde hedendaagse regisseurs gaan samenwerken, schiet de gruchtenmolen over mogelijke castings natuurlijk meteen in gang. Het is nog veel te vroeg om daar al definitief over te berichten maar voor de fun geef ik nog mee dat Hayden Christensen momenteel de favoriet is bij de bookmakers. Maar aangezien het gaat om de capture techniek en Peter Jackson betrokken is, mag ‘King Kong’ en ‘Gollem’ Andy Serkis zich klaarhouden. 

*Archief:

Steven Spielberg koopt rechten Kuifje (8/03/2007)

De commentaren zijn gesloten.