25-04-07

5 Miljoen dollar voor één scène, het kan voor I Am Legend

iamlegend2

Filmscènes die miljoenen dollar kosten, en uiteindelijk de final cut van de film niet halen, zullen altijd bediscussieerd worden en controversieel zijn. Vorig jaar overkwam het nog Bryan Singer toen hij besliste om enkele peperdure scènes niet op te nemen in de definitieve versie van Superman Returns.

 

Dit jaar is het de beurt aan de nieuwe science fiction – actiefilm I Am Legend. Warner Bros spendeerde 5 miljoen dollar (budget: 150 miljoen) aan zes dagen opnames in januari. In de scène verzamelen overlevenden van een dodelijk virus aan Brooklyn Bridge in de hoop om geëvacueerd te worden. Voor de scènes kon plaatsvinden was de toestemming nodig van niet minder dan 14 overheidsinstanties en werd gewerkt met 250 crewleden, 1000 figuranten en 160 leden van de nationale garde in volledige gevechtsuitrusting.

"The physical scale of the Brooklyn Bridge scene was the most daunting," aldus locatie manager Paul Kramer, die al in juli 2006 met de voorbereidingen van deze ene scène begon. "There were so many moving parts." Volgens de eerste berichten is I Am Legend de grootste film die van volledig in New York is opgenomen. "Things are done in this film that have never been done before. The hardest part of shooting this scene was its enormity and the logistics." Een uitgebreid artikel over die ene scènes en alles wat er bij kwam kijken, vind je bij Yahoo Movies.

Korte inhoud: Robert Neville (Will Smith) is een briljante wetenschapper, maar ook hij kan een nieuw dodelijk virus niet stoppen. De hele stad New York is ten prooi gevallen aan het virus en Neville is de enige overlever. Althans de enige gezonde overlever want hij wordt omringd door geïnfecteerden die alleen kunnen overleven in het donker en alles en iedereen die hun pad kruisen, besmetten. Drie jaar al is Neville vruchteloos op zoek naar andere overlevenden terwijl de geïnfecteerden wachten op die ene fatale misstap van hem.

Francis Lawrence is de regisseur van I Am Legend. Twee jaar geleden debuteerde Lawrence met de thriller Constantine met Keanu Reeves, voordien verdiende hij zijn brood met het regisseren van videoclips (o.a. ‘I’m a Slave 4U’ van Britney Spears en ‘Waiting for Tonight’ van J’Lo). I Am Legend wordt zijn eerste megaproject in Hollywood.

Warner Bros was overigens al sinds 1970 in het bezit van de filmrechten van het boek van Richard Matheson waarop het scenario is gebaseerd. In 1994 waren er vergevorderde plannen om het boek eindelijk te verfilmen met Arnold Schwarzenegger in de hoofdrol en Ridley Scott achter de camera, maar toen was het budget te klein. In 2002 wou Michael Bay dan weer zijn tanden zetten in het project, maar toen gaf Will Smith de voorkeur aan Bad Boys II. Vijf jaar later is het dan toch zover, het resultaat kan je gaan bekijken vanaf 19 december.

Commentaren

Dure grap Dure grap dus, zo'n scene die de final cut niet haalt. Grote flater van de regisseur enerzijds, want dit soort verhaalbeslissingen worden liever genomen voordat er gedraaid wordt. Anderzijds is het ook wel lef van de regisseur en editor, want uiteindelijk gaat het erom wat het beste is voor de film. En als dat betekent dat er een dure scene moet sneuvelen: so be it. Maar ja, het levert niet alleen een leuke extra scene op de dvd op, maar ook gratis publiciteit voor de film. En publiciteit is normaliter ook duur... dus misschien valt het dan wel weer mee op de uiteindelijke balans.

Gepost door: Mike's Webs | 27-04-07

De commentaren zijn gesloten.