06-02-07

The Prestige

posterprestige2

A Friendship, That Became a Rivalry...A Rivalry, That Became a Battle.

 

Korte inhoud: Robert Angier en Alfred Borden zijn twee jonge magiërs die de kneepjes van het vak leren bij de ervaren goochelaar Cutter. Wanneer tijdens een act Julia, de vrouw van Angier, tragisch om het leven komt, stelt Angier Borden verantwoordelijk voor haar dood. Tussen beide goochelaars ontspint zich een kat- en muisspelletje op leven en dood waarbij ze elkaar proberen af te troeven op zoek naar de meest spectaculaire truc ooit. Wat eerst vrij onschuldig begint, ontaardt al snel in een gevecht op leven en dood.

 

Recensie: Christopher Nolan is amper 36 jaar en op die jeugdige leeftijd heeft de kerel al een viertal films gedraaid waar menig regisseur stikjaloers op zal zijn. Nolan debuteerde in 2000 met de achterwaarts gemonteerde thriller Memento waarin Guy Pearce zijn lichaam voltatoeëerde met aanwijzigingen om de moordenaar van zijn vrouw te vinden. Enkele jaren later pakte Nolan uit met de donkere thriller Insomnia waarin Al Pacino en Robin Williams elkaar chanteren. En vorig jaar blies Nolan nieuw leven in de Batman franchise met Batman Begins.

 

Net als voor Batman Begins heeft Nolan voor The Prestige opnieuw een beroep gedaan op acteur Christian Bale. Bale speelt de rol van Alfred Borden, die een betere goochelaar is dan zijn concurrent Robert Angier, maar Angier is dan weer een betere showman. Angier wordt gespeeld door de Australiër Hugh Jackman die we het best kennen als Wolverine uit de X-Men films. Door hun tegenstrijdige karakters en het ongeluk met Angiers vrouw botst het al snel tussen de twee protagonisten van The Prestige. De geloofwaardigheid van de film met zijn vele trucs en plotwendingen valt of staat met het spel van de twee hoofdacteurs en zowel Jackman  als – vooral – Bale lopen dan ook overtuigend te acteren.

 

prestige47

 

In de belangrijkste bijrollen zien we verder nog Michael Caine als Cutter, de leermeester van de twee kemphanen, die in gewetensnood komt naarmate de vete tussen zijn twee beschermelingen oplaait en hij niet goed weet welke kant te kiezen. Opvallende bijrollen zijn er ook voor zanger David Bowie als de vreemde wetenschapper Nikola Tesla, ‘King Kong’ Andy Serkis en Scarlett Johansson die weer oogverblindend rondhuppelt maar helaas (weer) dezelfde oogverblindende rondhuppelende schoonheid speelt die ze al zo dikwijls heeft neergezet (zie Match Point, The Black Dahlia, Scoop).

 

Het scenario van The Prestige – geschreven door Christopher en Jonathan Nolan naar een boek van Christopher Priest - zit bijzonder clever in elkaar en je wordt als kijker voortdurend op het verkeerde been gezet. Door het scenario dat voortdurend andere wendingen neemt, is het moeilijk om met één van beide goochelaars te sympathiseren. Dan weer lijkt Angier ‘de goede’, dan weer neigt de sympathie naar Borden. De uiteindelijke ontknoping zal voor sommigen misschien een beetje geforceerd aandoen, maar komt toch als een grote verrassing.

 

prestige39

 

Verder vallen ook de sfeervolle beelden in de film op. The Prestige werd dan ook terecht genomineerd voor de Oscar voor beste art direction en beste cinematografie. In deze laatste categorie moeten Nolan en Wally Pfister het wel opnemen tegen o.a. The Black Dahlia, dat andere visuele pareltje van Brian De Palma. Ook de muziek van David Julyan is heel toepasselijk maar neemt nooit de overhand. Julyan schreef overigens ook de muziek voor de Vlaamse serie “Matroesjka’s”.

 

The Prestige begint met Michael Caines stem die uitlegt dat een goede goocheltruc bestaat uit drie onderdelen: ‘the pledge’ waarin de goochelaar iets alledaags laat zien, ‘the turn‘ waarin iets gewoon verandert (of verdwijnt) in iets buitengewoon en uiteindelijk ‘the prestige’ waarin datgene wat verdwenen is, terugkomt of waarin iets gebeurt wat je nooit eerder hebt gezien. Het verhaal van The Prestige is dan ook opgebouwd aan de hand van deze drie elementen. Zodat de uiteindelijke ‘prestige’ van The Prestige komt als een totale verrassing net zoals het hoort bij een goede goocheltruc.

 

prestige3

 

Conclusie: 2007 is nog maar pas begonnen, maar The Prestige doet al een serieuze gooi naar één van de beste films van het jaar.

 

Titel: The Prestige

Jaar: 2006

Genre: mysterie, drama, actie, thriller

Regie: Christopher Nolan

Cast: Christian Bale (Alfred Borden), Hugh Jackman (Robert Angier), Scarlett Johansson (Olivia Wenscombe), Piper Perabo (Julia Angier), Michael Caine (Cutter), Andy Serkis (Alley), David Bowie (Nikola Tesla)

Quotering imdb: 82

Mijn quotering: * * * * ½

Officiële website: http://theprestige.movies.go.com/

Imdb: http://www.imdb.com/title/tt0482571/

Quotes:

Cutter: Now you're looking for the secret... but you won't find it because you're not really looking. You don't really want to know the secret... You want to be fooled.

 

 

Commentaren

BANGELIJK FILMKE Ik had er eigenlijk niet zoveel van verwacht, en ik vond zelfs de trailer van The Illusionist veel beter, tot ik The Prestige tezien kreeg. Wow, this was awesome! Dit is nu al mijn tweede film in m'n top 10. :)

Vanavond Inland Empire. Ik ga met een klikje Lynch fanaten, dus dat kan niet mislopen. :D

Gepost door: dave | 07-02-07

The prestige Ben het geheel met je conclusie eens. The Prestige is een cinematografisch pareltje - en dat aan het begin van dit jaar. Belooft veel goeds.

Gepost door: Mike's Webs | 09-02-07

De commentaren zijn gesloten.